Home » News » Patience of Solitaire: wat is de juiste naam?

Patience of Solitaire: wat is de juiste naam?

Een spel dat iedereen met een Windows- computer kent is Patience, een kaartspelletje. Toen Windows versie 3 werd uitgebracht in de jaren negentig was dat de eerste versie van dit besturingssysteem met een muis. Het spelletje moest de gebruikers van de computer leren om met de muis om te gaan. Je had alle muisbewegingen je nodig om het spel te kunnen spelen: de cursor verplaatsen, klikken, slepen en dubbelklikken. Vanwege de populariteit van het Patience is het sindsdien een gratis onderdeel van elke versie van Windows.

Waar komt de naam Patience vandaan?

Het kaartspel Patience is al veel ouder dan zijn digitale versie. De naam komt uit het Frans. Patience betekent ‘geduld’. Dat heeft te maken met het spel. Het is zo moeilijk om het op een goede manier tot een einde te brengen, dat je erg veel geduld moet hebben. In het Engels wordt het spel ook Patience genoemd. Ook daar heeft het de betekenis ‘geduld’. In de Engels sprekende Amerikaanse landen wordt het spel Solitaire genoemd. Dat betekent ‘alleen’ of ‘eenzaam’, een verwijzing dat het spel alleen wordt gespeeld. De regels, of het nu Patience of Solitaire wordt genoemd, zijn identiek. Solitaire is dus in de volksmond de Amerikaanse naam voor Patience.

Waar staat Solitaire in werkelijkheid voor?

De manier waarop de namen Patience en Solitaire worden gebruikt is strikt genomen niet altijd juist. Solitaire is formeel de verzamelnaam voor een groep kaartspellen, waaronder Freecell, Spider Solitaire en Patience. Patience wordt in Amerika ook Klondike genoemd. In Nederland wordt de naam Patience correct gebruikt. In Amerika is Klondike de juiste naam. Als je merkt dan mensen het hebben over Solitaire, besef dan dat het meestal over het spel Klondike cq. Patience gaat. Echte liefhebbers zullen echter de groep kaartspellen bedoelen.

Kenmerken van het spel

Al eerder werd genoemd dat je veel geduld moet hebben om Patience uit te spelen. Dat komt met name doordat het in bijna de helft van de gevallen helemaal niet mogelijk is om het spel tot een goed einde te brengen. Dat ligt niet aan de skills van de speler, maar omdat de kaarten niet kunnen worden vrijgespeeld. Als je de versie speelt waarbij met drie kaarten wordt gedeeld is de kans ongeveer fifty dat je het kunt uitspelen. Als er met één kaart wordt gedeeld is die kans veel groter.

Spel voor één persoon

Van oudsher is Patience een spel dat met één spel kaarten wordt gespeeld door één persoon. Toen er nog geen versie bestond op een computer was dat best een flinke klus. In de computerversie is het spel wat makkelijker te spelen. Als online Patience bestaat een multiplayer versie , maar dat is een beetje gekunsteld. Je speelt in dat geval een spel uit en daarbij worden punten behaald. Als de andere speler in het spel daarna meer punten heeft, heeft hij gewonnen. Maar dat is natuurlijk niet multiplayer, want je speelt niet een spel waarbij je elkaar kunt beïnvloeden door tactische zetten te doen.

Gemak bij de online versie

Het spelen van de online versie van Patience is heel gemakkelijk. De software legt alle kaarten voor je neer. Het enige wat je als speler moet doen is de juiste kaarten bij elkaar te zoeken. Doordat je al in een vroeg stadium kunt zien of je goede of slechte kaarten hebt, kun je het spel ook een stuk sneller spelen. Want zodra je ziet dat er slechte kaarten liggen beëindig je het spelletje en start het opnieuw op in de hoop dan betere kaarten te krijgen. Er zijn overigens steeds meer versies van het spel in omloop. Daar zitten heel leuke bij, dus als je eens een andere versie van het spel wilt proberen is dat zeker de moeite waard.

Patience spelen voor geld

Bij de Windows-versie van Patience gaat het er in de eerste plaats om, dat het spel wordt uitgespeeld. Het tweede doel is dat zo snel mogelijk te doen en als derde gaat het erom dat je zoveel mogelijk punten haalt. Op den duur kan dat een beetje gaan vervelen, vooral omdat je alleen jezelf kunt verslaan. Het is mogelijk om geld in te zetten op Patience in een online casino. De inzet doe je op 11 kaarten. Elke keer als je een kaart hebt weggespeeld krijg je 1/11 deel van de inzet. Dus vanaf 12 kaarten wegspelen maak je al winst. Wie er in slaagt om alle 52 kaarten weg krijgt bijna vijf keer zijn inzet terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *